Geschiedenis Hof van Peene

De belangrijke archeologische vondsten in en om het Hof Van Peene zijn nu voor iedereen toegankelijk in een boek.

Het boek Hof van Peene, een archeologische en historische kijk op de heerlijkheid van Baasrode geeft een overzicht van de geschiedenis van de unieke locatie in de Sint-Ursmarusstraat, waar begin 2010 de nieuwe lokalen van de nv Ieder zijn Huis geopend zullen worden.

Toen Karel Peeters een gebouw in de Sint-Ursmarusstraat liet slopen om er een nieuwbouw met appartementen en de kantoren van huisvestingsmaatschappij Ieder zijn Huis te bouwen, stootten de slopers op belangrijke historische vondsten.

'Het werd meteen duidelijk dat we de exacte locatie van het Hof van Peene gevonden hadden', aldus Peeters.

'Dit was de woonst van de heren van Halewijn, die tijdens de burgeroorlogen van de 17de eeuw verwoest werd.'

De vondst was meteen het sein om de sloopwerken zeer omzichtig uit te voeren.

Peeters bleek gelijk te hebben: het Hof van Peene gaf beetje bij beetje heel wat geheimen prijs. Het was een historische thriller. Tijdens de sloop van de vervallen 18de-eeuwse woning kwamen restanten tevoorschijn van vroegere bewoningen,die teruggingen tot de veertiende eeuw.

De Heemkring Baceroth, de Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant en het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed waren meteen laaiend enthousiast.

In het boek geven Filip Hooghe, Luc Rochtus en Cedric Verheyen een overzicht van de geschiedenis van de site, die nauw verweven is met de geschiedenis van het dorp en de vroegere heerlijkheid Baasrode.

Vera Ameels en Jan Moens, van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, maakten een eerste verslag met veel fotomateriaal van de archeologische noodinterventie op de site.

Bron: Het Nieuwsblad (23/12/2009)

'Hof van Peene, een archeologische en historische kijk op de heerlijkheid van Baasrode', is te verkrijgen aan de prijs van 20 euro:


- bij Lieve De Decker, Dorpsplein 14, 9200 Baasrode

- door storting van 20 euro (+ eventueel 6 euro verzendingskosten) op rekeningnummer 737-0066771-78 van Heemkring Baceroth met vermelding 'Hof van Peene'.


Boeken en tijdschriften

Tijdschriften
Onze leden ontvangen 3-maandelijks het tijdschrift van de heemkring. We proberen hierin steeds artikels te schrijven die verband houden met de geschiedenis van Baasrode en zijn bewoners. In het kader van bijzondere gebeurtenissen proberen we daarop in te spelen en maken we een themanummer, wat meestal uitgebreider is dan de normale tijdschriften.

Tijdens de voporbije jaren zagen er aldus wel al enkele tijdschriften het licht. Een overzicht kan u hier raadplegen.


Boeken
Een overzicht kan u hier raadplegen.