Achilles Moortgat

Feitelijk was hij een kind van de streek. Hij werd geboren als oudste zoon van de handelaar Joannes Moortgat en Johanna De Beule te Sint-Gillis bij Dendermonde op 16 juni 1881. Na de dood van zijn vader in 1898 verliet het gezin het Dendermondse en vestigde zich te Gent. Achilles ging er studeren aan de Sint- Lucasschool, gesticht in 1862 door Jean-Baptiste Bethune en Joseph de Hemptinne, waar het tekenonderricht naar neogotische modellen als uiterst belangrijk werd naar voor geschoven.

Achilles Moortgat was dan ook een perfect tekenaar. In 1904 haalde hij in de klas beeldhouwkunst de eerste prijs. Na deze Sint-Lucasopleiding werkte hij een tijd in het beeldhouweratelier van zijn nonkel AloÔs De Beule. Hij studeerde verder aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen waar hij in 1909 samen met Geo Verbanck de prijs van Rome behaalde.

Na zijn huwelijk met Helena Mommens vestigde hij zich in 1911 in de Duitse stad Kleve. Hij werkte er in het atelier van de beeldhouwer Gerd BrŁx (1875 - 1944). In 1914 sloot dit atelier en Achilles Moortgat startte samen met de Nederlandse beeldhouwer Hubert DaniŽls een eigen atelier. Na de eerste wereldoorlog realiseerde hij veel graf-en oorlogsmonumenten. Daarnaast ook religieus, klassiek en mythologisch werk onder de invloed van de Franse en Belgische jugendstil. Na zijn breuk met Hubert DaniŽls nam hij in 1937 Joseph Kleinschmidt als beeldhouwer in zijn atelier op. A. Moortgat wordt in de jaren dertig bewonderd door de internationaal gekende en omstreden Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921 - 1986). Geboren te Krefeld aan de Duits-Nederlandse grens, nabij Kleve, aan de Beneden-Rijn. Samen met de Duitse beeldhouwer Wilhelm Lehmsbruck maakt hij een grote indruk op deze nog ontluikende beeldhouwer, die in 1961 professor werd aan de kunstacademie te DŁsseldorf in de monumentale beeldhouwkunst. In 1944 werd de stad Kleve gebombardeerd en zijn woning met atelier werden totaal vernield. De kunstenaar was toen 64 jaar oud en in 1945 keerde hij geruÔneerd naar zijn geboortestreek terug.Achilles Moortgat aan het werk


Meer hierover kan u lezen in ons tijdschrift nr 4 (september 2005) van jaargang 3.

Veel leesplezier !!

Achilles Moortgat was een befaamd schilder en beeldhouwer. Hij was mede-stichter van de kunstenaarsvereniging "Profil", gesticht in 1936. Tussen 1932 and 1937 realiseerde Rosenthal vier van zijn ontwerpen in porselein, o.a. "Maria met Kind".

Rosenthal is een wereldberoemde fabrikant van porseleinen tafelartikelen, geschenken, kristal en bestek. De wortels van het bedrijf liggen in het stadje Selb, dat is uitgegroeid tot de porseleinhoofdstad van Duitsland."Maria met kind", een ontwerp van Achilles Moortgat