4. Actief Baasrode

De internationalisering en de groei van de buitenlandse concurrentie in de naoorlogse periode, zorgde voor een achteruitgang van de Baasroodse nijverheid. De werkloosheid volgde. Tegenover Baasrodes sterkste troef, de Schelde, stond een uitgebreid wegennet. De economische crisis ging gepaard met een terugloop van het bevolkingaantal. De populatie in de gemeente daalde van 6839 in 1960 tot 6004 in 1980.

Ondanks de malaise is er nog steeds industrieel leven in Baasrode. Bedrijven zoals Nestlť (vroeger De Bruyn), Kwaliteit Seghers en De Saert (overgenomen door Van den Bossche) zijn nog steeds actief. Bovendien telt Baasrode twee jonge leeuwen: NV De Brandt-Vanhaute en de INVE-Groep.

De INVE-Groep is een dynamische multinationale bedrijvengroep van Belgische oorsprong, actief in de agri-en aquacultuur. Deze groep specialiseert zich in het ontwikkelen en produceren van voeders voor vee-en visteelt. INVE, met hoofdzetel in Baasrode (Oeverstraat), telt een 20-tal bedrijven met vestigingen in BelgiŽ, Spanje, Frankrijk, ItaliŽ, Griekenland, Noord- & Zuid-Amerika, Centraal-AziŽ en het Verre Oosten. De 390 werknemers zorgen voor een gezamelijke omzet van 3 miljard BEF.

De Brandt NV knoopt terug aan bij de scheepvaart en maakt de Baasroodse cirkel rond. De bedrijfsgeschiedenis begon bij Frans De Brandt, aanvankelijk voerman in hooi en stro. Toen de behoefte naar dergelijke producten verdween, schakelde men over naar dijk-en waterwerken. De verschillende overstromingen op het einde van de jaren '20 deed de vraag immers stijgen.

De grote impuls kwam er na de overstroming in 1953. Modernisering en specialisering in de jaren '60 maakte het bedrijf bestand tegen de industriŽle crisis. In 1991 werd het Moerzeekse bouwbedrijf Vanhaute overgenomen. Met het computergestuurd hefplatform, Wind, bezit dit Baasroods bedrijf een internationaal visitekaartje voor de toekomst.